Het overkomt iedereen wel eens: je plant heeft teveel water gekregen. Hoewel te weinig water natuurlijk ook niet goed is, kan een plant ook behoorlijk ongelukkig worden van te veel water. Bij teveel water kunnen de wortels namelijk gaan rotten en kan de plant zichzelf niet meer voorzien van water en voedingsstoffen. Maar er is nog hoop! In deze blog vertellen we hoe jij je plant kunt redden als hij teveel water heeft gekregen.

Hoe herken je een plant die teveel water heeft gekregen?

Als eerst is het natuurlijk handig om te weten hoe een plant er uit ziet als hij teveel water heeft gehad. Dat is vaak goed te zien aan de blaadjes. Wordt de plant lichtgroen of geel van kleur? Dan heb je te maken met teveel water. Ook kan het zo zijn dat de blaadjes verdorren en afvallen. Dit lijkt misschien verwarrend, omdat deze tekenen ook heel erg lijken op uitdroging van de plant. In zekere zin klopt dit ook omdat een plant die teveel water heeft gekregen en waarbij de wortels zijn gaan rotten, de bovenste uiteinden namelijk niet kan hydrateren. Hierdoor sterven gedeeltes van de plant soms af.

Daarnaast kun je ook altijd even met je vinger in de aarde voelen. Is de aarde langere tijd vochtig of nat? Dan heb je een overschot aan water gegeven en kan de plant het zelf niet meer afvoeren.

Wat moet je doen?

Als je hebt vastgesteld dat je plant te maken heeft met een overschot aan water, is het tijd om snel actie te ondernemen. De plant is vaak nog wel te redden als je er iets aan doet.

  1. Haal de plant allereerst met wortels en al uit de grond. Zijn de wortels niet meer mooi wit van kleur, maar zien ze er snotterig en bruin uit? Dan heb je helaas te maken met wortelrot. Pak een mesje en snij de zieke wortels er af en laat de goede wortels zoveel mogelijk zitten. Moet je veel wortels wegsnijden? Zorg dan ook dat je de plant zelf wat kleiner maakt. Zo blijft de verhouding tussen de wortels en de plant goed.
  2. Laat de wortels even goed drogen voordat je de plant terug in de grond stopt. Zo voorkom je dat de ook de gezonde wortels gaan rotten.
  3. Plaats daarna de plant terug in een pot met nieuwe grond.
  4. Geef de plant pas extra voeding zoals kunstmest als je nieuwe aangroei ziet verschijnen. De wortels moeten namelijk weer helemaal gezond zijn om deze voedingsstoffen op te kunnen nemen.

Kom naar Ron’s Bloemensjop!

Heb jij toch nog advies nodig over jouw planten en het verzorgen ervan? Kom dan gerust bij ons langs, we helpen je graag verder!