Niet alleen mensen worden blij van planten, maar ook beestjes zijn er gek op. Voor je planten is dit alleen iets minder leuk, want teveel ongedierte kan schade aan de plant veroorzaken. Daarom is het belangrijk om dat je je planten goed beschermt, zodat je een plaag voorkomt. Ben je al te laat? Geen zorgen, er zijn ook tips om van beestjes af te komen!

Hoe zie je of er beestjes in je plant zitten?

Natuurlijk kan het zijn dat je ze met het blote oog ziet zitten, maar als ze heel klein zijn of als je plant veel grote bladeren heeft is dit vaak lastiger. Je kunt ongedierte in je planten ook herkennen aan het feit dat je planten ineens slap gaan hangen en verkleuren, terwijl er daarvoor niks aan de hand is. Zie je dit gebeuren? Controleer dan goed of het gaat om beestjes.

Hoe kun je het voorkomen?

De meeste beestjes nemen een klein hapje uit het blad om zo sap uit de plant te kunnen drinken. Daarom verkleuren vaak de bladeren en kan de plant niet goed meer groeien. Heeft je plant last van veel beestjes, dan kan het zelfs zijn dat hij hier aan onderdoor gaat.

Het voorkomen van beestjes in je planten is erg lastig. Ze kunnen namelijk op allerlei manieren op de planten terecht komen, zonder dat je het zelf in de gaten hebt. Het kan via de wind, via jou, je huisdieren of ze kunnen er zelf naartoe vliegen of lopen. Je kunt er wel voor zorgen dat je plant minder vatbaar is voor ongedierte door hem zo goed mogelijk te verzorgen. Ook zijn de meeste beestjes geen fan van een hoge luchtvochtigheid, dus als je goed water sprayt blijven ze meestal weg.

Beestjes zijn erg vervelend voor je planten, maar jijzelf, je kinderen of huisdieren hoeven zich geen zorgen te maken. Je hoeft een plant dus niet meteen weg te gooien als je beestjes hebt ontdekt.

Planten met ongedierte behandelen

Is het toch niet gelukt om de beestjes weg te houden? Zorg er dan voor dat je zo snel mogelijk actie onderneemt, zodat ze zich niet kunnen uitbreiden op de plant of misschien zelfs overgaan op andere planten. Zet je plant daarom altijd apart van eventuele andere planten. Staat je plant normaal binnen en is het lekker weer? Dan kun je deze ook tijdelijk even buiten zetten. Sommige diertjes zoals bijvoorbeeld bladluis kun je al weghalen met een wat hardere waterstraal. Was de plant dus goed onder de kraan en blijf dit goed herhalen voor een tijdje, zodat je er zeker van bent dat alle beestjes dood zijn.

Wolluis en dopluis kun je het beste verwijderen met een wattenstaafje met spiritus. Stip de luizen aan, je zult ze op deze manier gemakkelijk van je plant krijgen. Voor sommige hardnekkige beestjes heb je echt een speciale spray nodig. Deze kun je zelf maken met groene zeep, spiritus en water, maar je kunt ze ook gewoon kopen. Spray je planten hier goed mee in, vanuit elke mogelijke hoek. Herhaal dit om de paar weken, totdat je de plant minimaal 3 keer hebt behandeld.

Advies nodig? Ron’s Bloemensjop staat voor je klaar!

Kom je er toch niet helemaal uit en heb je meer advies nodig over het behandelen van planten tegen beestjes? Kom gerust bij ons langs. We adviseren je graag en helpen je verder. Tot ziens bij Ron’s Bloemensjop!