Nu de zomer al lekker is begonnen, gaan we massaal naar buiten. Lekker op het terras of in de tuin zitten. Lange zomeravonden waar we het liefst zolang mogelijk buiten blijven zitten. Daarnaast lopen de temperaturen steeds hoger op. Maar de groene huisgenoten mogen natuurlijk niet vergeten worden! Benieuwd hoe jij je kamerplanten de zomer door helpt? In deze blog geven we je tips hoe je jouw trouwe binnenvriend optimaal verzorgt in de tropische tijd.

Keep it cool

Niet alleen wij kunnen last hebben van de warmte, ook kamerplanten vinden dit niet altijd prettig. Al vinden kamerplanten zonlicht fijn, teveel van het goede kan de plant doen verbranden. Zorg er altijd voor dat de plant niet te dicht bij het raam staat, maar laat er ongeveer een meter tussen. Daarnaast is het verstandiger je planten ‘s ochtends vroeg of ’s avonds laat water te geven. Hierdoor verdampt het vocht minder snel en zullen de wortels meer tijd hebben om het water op te nemen. Kamerplanten kunnen slecht tegen plotselinge temperatuurstijgingen, houdt de ruimte daarom zo koel mogelijk. Mocht je de gelukkige zijn die over een airco beschikt? Zet dan je planten dan niet in de luchtstroom van jouw airco. De luchtstroom bevat namelijk koude, droge lucht en dat vinden kamerplanten niet zo leuk.

De grote schoonmaak; Geef je kamerplant een douchebeurt!

Slaat de schoonmaakdrang in en ga je alles grondig reinigen? Ook jouw groene vrienden vinden een opfrisbeurt erg fijn. Zo zal er na langere tijd een laagje stof op de kamerplant liggen. Met dit laagje kunnen de planten minder goed ‘ademen’. Verwijder de laag stof met een vochtige doek of geef de planten een lekkere douchebeurt! Hoge luchtvochtigheid zullen de planten werkelijk fantastisch vinden. Zet ze even in de badkamer tijdens het douchen en de planten zullen je dankbaar zijn. Wil je ze gezellig meenemen onder de douche? Dat kan ook! Vergeet dan niet de potgrond af te dekken anders zullen de wortels verdrinken.

Op vakantie? Bel de buurvrouw!

Tijd voor een welverdiende vakantie? Vergeet dan niet iets te regelen voor je planten. Een paar dagen of weekje is prima te overbruggen, maar mocht je langer weggaan dan zijn er toch echt maatregelen nodig. Denk dan aan je vriendelijke buurvrouw, die ene vriend zonder werk of je moeder graag op je huis past als jij er niet bent. Laat hen jouw groene vrienden water geven en ze komen aan niets te kort. Geef ze wel de juiste tips mee, zodat elke plant de juiste hoeveelheid water krijgt. Voor de handige doe-het-zelvers ons, maak een watergeefsysteem! Dé manier voor jouw kamerplanten om zichzelf non-stop te hydrateren wanneer ze dorst hebben.

Stekken en verpotten; Voor meer nieuwe bladvrienden

Een nieuwe plant uit één enkel blaadje laten groeien? Ja dat kan! Stekken is een leuk klusje voor nu, want op dit moment zijn de omstandigheden het best voor planten om te groeien. Ga aan de slag met het vermeerderen van je kamerplanten! Ook met nieuwe stekjes is het oppassen geblazen. Want deze kwetsbare blaadjes mogen net als volgroeide kamerplanten niet in de zon. Groeit je kamerplant helemaal niet in het groeiseizoen? Dan wordt het misschien tijd voor een grotere pot. Door je kamerplant in een groter pot te potten geef je de plant meer ruimte om te wortelen, waardoor je de groei boven de grond weer stimuleert.

Ron’s Bloemensjop helpt jou en je kamerplant!

Met deze tips kunnen jij en je planten in ieder geval weer een tijdje vooruit. Wil je meer tips om jouw kamerplanten de juiste hoeveelheid liefde te geven (in de zomer)? Wij geven je natuurlijk graag advies! Kom bij ons langs in de winkel en we helpen je met de verzorging van jouw favoriete kamerplant. Tot ziens bij Ron’s Bloemensjop!