Ga je zelf kerststukjes maken? Dan kun je vast wel wat tips & trics gebruiken! Natuurlijk kun je een kerststukje kopen, maar hoe leuk is het om te zeggen dat je iets zelf gemaakt hebt. Maar waar begin je? En wat heb je allemaal nodig? Ga lekker creatief aan de slag tijdens deze donkere decemberdagen!

Wat heb je allemaal nodig voor een kerststukje?

Voordat je aan de slag gaat met je eigengemaakte kerstcreatie is het belangrijk om alle benodigdheden in huis te halen. Hieronder een lijstje met dingen die je kunt gebruiken:

 • Een decoratie schaal, vaas, mand of houten plank (afhankelijk wat voor een soort kerststukje je wilt maken);
 • Steekschuin (oase);
 • Platmos;
 • Verschillende groene takken: Bessentakjes, takjes met eikeltjes, eucalyptus takjes, takken van een spar, dennentakken;
 • Kristalsneeuw;
 • Grote en kleine kerstballen;
 • Dennenappels;
 • Waxinelichthoudertje(s);
 • Kaarsenstandaard;
 • Kleine lampjes;
 • Snoeischaartje;
 • Wikkeldraad;
 • Lijmpistool (eventueel);
 • Prikkers;

Uiteraard kun je ook een selectie van deze materialen gebruiken.

Zelf kerststukjes maken
Zelf kerststukjes maken

Stap 1

Wanneer je ervoor kiest om een klassiek kerststukje te maken, kun je gebruik maken van een schaal. Laat de oase goed volzuigen met water zodat het groen en de andere materialen lang mooi blijven.

Stap 2

Zorg ervoor dat alle materialen binnen handbereik liggen, want nu is het tijd om aan het leuke gedeelte te beginnen! Maak de oase op maat en plaats het in de schaal. Hierbij is het handig om wat schuine kanten te hebben. Wanneer je gebruik wilt maken van een kaasstandaard is het handig deze direct erin te plaatsen, zodat je eromheen kunt werken.

Stap 3

Werk van buiten naar binnen. Bedenk de oase aan de zijkanten met mos en werk het verder af met wat groene takjes en eikeltjes. Bedek vervolgens de rest van de oase ook met mos, zodat de oase helemaal wegwerkt.

Stap 4

Nu is heel de schaal bedenkt en kun je nog wat extra takjes ertussen door verwerken. Hierna kun je de decoratie toevoegen. Bind kleine kerstballetjes bij elkaar in een trosjes en verbind deze aan een prikker of wikkeldraad waardoor je het goed in de oase kunt steken. Eventueel kun je ook met een lijmpistool aan het werk gaan om de kerstballen vast te maken.

Zelf kerststukjes maken
Zelf kerststukjes maken

Stap 5

Heb je geen ruimte voor een kaars? Doe dan leuke kleine lampjes door het kerststukje draperen. Natuurlijk kun je het ook allebei doen!

Stap 6

De ‘Finishing Touch’ is natuurlijk nog een beetje kristalsneeuw over je zelfgemaakte kerststukje strooien. Nu kun je er komende dagen lekker van gaan genieten.

Verschillende variaties

Nu zijn er ook veel andere variaties op het klassieke kerststukje mogelijk. Zelf kerststukjes maken kan dus op vele manieren. Denk bijvoorbeeld aan een kerststukje op een houten boomschijf met steekschuim, een kersttaart of stoere kerstboom. De laatste twee kunt u bij ons als worksjop doen. Ook kun je natuurlijk gebruik maken van een vaas waarin je een kersttak met versieringen in doet. Ben je helemaal in een creatieve bui kun je ook van grote dennenappels kerst ornamenten maken. Hoe leuk is dat?

Kerstworksjops

Ron’s Bloemensjop heeft ieder jaar leuke kerstworksjops die u zelf kunt doen. zo hebben we de DIY Worksjop Kersttaart omwikkeld met berkenschors en de DIY Worksjop Stoere Kerstboom met een leuke boom van 65(!) cm hoog. Ook kunt u natuurlijk een bezoekje brengen bij ons in de winkel waar wij met veel liefde verschillende kerstcreaties hebben.

Fijne feestdagen!

Zelf kerststukjes maken
Zelf kerststukjes maken
Zelf kerststukjes maken
Zelf kerststukjes maken
Zelf kerststukjes maken