Met bloemen kun je het eigenlijk nooit verkeerd doen. Bloemen maken blij, zorgen voor extra sfeer in huis en ruiken (vaak) nog eens heel erg lekker. Uit onderzoek van de Amerikaanse Rutgers Universiteit blijkt zelfs dat het ontvangen van bloemen een positief effect heeft op je stemming. De aanwezigheid van bloemen leidt tot gelukkige emoties en gevoelens, waardoor ons gedrag op een positieve manier wordt beïnvloed. Genoeg redenen dus om bloemen te geven! Maar… welke bloemen zijn geschikt voor welke gelegenheid? Je leest het in ons blogbericht!

Van een verjaardag, trouwerij of begrafenis tot een jubileum aan toe, bloemen worden altijd wel door iemand gegeven. Maar hoe kies je nu de bloemen die het meest geschikt zijn voor een bepaalde gelegenheid?

Verjaardag

Eigenlijk is deze heel erg makkelijk. Bij een verjaardag geef je de jarige gewoon de bloemen die hij of zij het mooiste vindt! De ene persoon is dol op een grote bos pioenrozen, terwijl de andere persoon liever een gemengd boeket heeft. Het maakt dus helemaal niet uit wat je geeft! Toch is er één bloem die niet gebruikelijk is om tijdens een verjaardag te geven. Dat is de rode roos, deze staat voor liefde en betekent ik hou van je. Afhankelijk van jouw relatie met de persoon waaraan je de bloemen geeft, weet je of dit een geschikte bloem is.

rouwwerk
rouwwerk

Bruiloft

Tijdens bruiloft spelen bloemen een grote rol. Niet alleen tijdens de ceremonie zelf hebben bloemen een belangrijke rol, maar ook na de bruiloft ontvangen bruidsparen prachtige huwelijksbloemen. Verras het bruidspaar met een bruiloft boeket, bijvoorbeeld wanneer ze terugkomen van hun huwelijksreis. Zo hebben ze optimaal de tijd om er van te genieten. Voor huwelijksbloemen zijn ook geen aangewezen soort bloem. Zo kun je het bruidspaar de bloemen geven die zij mooi vinden. Geen idee waar ze van houden, dan is oranjebloesem een leuke symbolische bloem om te geven. Deze staat voor geluk in het huwelijk.  Verder zijn witte rozen, fresia’s, orchideeën, margrieten of lelies ook prachtig voor in een boeket. Bruidsboeketten zijn vaak wit van kleur, maar je kunt eigenlijk allerlei soorten bloemen in verschillende kleuren toevoegen.

Huwelijksjubilea

Naast bloemen geven tijdens of na de bruiloft, volgen natuurlijk huwelijksjubilea. Welke bloemsoort past bij welk huwelijksjaar? Ieder jaar is er wel een bloemsoort die bij het jubileum past. Verras jij je geliefde ook ieder jaar met de juiste bloem?

1 jaar getrouwd: Anjer

2 jaar getrouwd: Lelietjes van Dalen

3 jaar getrouwd: Zonnebloem

4 jaar getrouwd: Hortensia

5 jaar getrouwd: Madeliefje

6 jaar getrouwd: Aronskelk

7 jaar getrouwd: Fresia

8 jaar getrouwd: Sering

9 jaar getrouwd: Paradijsvogelbloem

10 jaar getrouwd: Narcis

11 jaar getrouwd: Tulp

12 jaar getrouwd: Pioenroos

13 jaar getrouwd: Chrysant

14 jaar getrouwd: Orchidee

15 jaar getrouwd: Roos

20 jaar getrouwd: Aster

25 jaar getrouwd: Iris

30 jaar getrouwd: Lelie

40 jaar getrouwd: Gladiool

50 jaar getrouwd: Viooltjes én gele Rozen

rouwwerk
rouwwerk

Uitvaart

Wanneer iemand in jouw omgeving overlijdt, kun je ervoor kiezen om bloemen te sturen naar de familie of mee te nemen naar de uitvaart. Vaak staat er in de kaart aangegeven wat de wens is, zoals een losse bloem, een rouwboeket met lint of een rouwstuk. Vaak zijn witte lelies en andere witte bloemen gangbaar om te geven bij verlies. Lees ons blogbericht ‘5 vragen bij het uitkiezen van rouwwerk’. Hier vertellen we meer over de geschikte bloemsoorten tijdens een uitvaart.

Geboorte

Een geboorteboeket is een mooie manier om kersverse ouders te feliciteren. Tijdens de geboorte van een jongen is het natuurlijk niet verrassend dat de kleuren blauw, groen en wit gebruikt worden. Bij meisjes wordt er uiteraard gekozen voor gemengde roze bloemen. Kies bijvoorbeeld voor een mooie bos blauwe of lichtroze hortensia’s. Wist je dat iedere maand een eigen soort bloem heeft? Kijk hieronder welke bloemen bij welke maand horen. Zo kun je ook een geboortebloem geven.

Wat is jouw geboortebloem?

Januari – Anjer

Februari – Iris

Maart – Narcis

April – Madelief

Mei – Lelietje-van-dalen

Juni – Roos

Juli – Delphinium (Ridderspoor)

Augustus – Gladiool

September – Aster

Oktober – Goudsbloem (Calendula)

November – Chrysant

December – Kerstster

Beterschap

Wanneer je iemand een extra hart onder de riem wilt steken stuur je een bos mooie bloemen op. Zo kun je iemand hebben in je omgeving die ongeneeslijk ziek is geworden, of tijdelijk uit de running is door een ongeluk. Bij iedere vorm van ziekte past op z’n beurt weer een andere boodschap. Vaak heeft iedere soort bloem een andere betekenis. Zo staan zonnebloemen staan voor optimisme. Deze bloemen draaien altijd met de zon mee en geven zo de boodschap dat je altijd op het positieve moet blijven focussen.  Witte bloemen, zoals magnolia’s of lelies brengen ook een positieve invloed. Belangrijk is om erop te letten of de bloemen niet heel erg ruiken. Zo zijn lelies & hyacinten niet echt een goede keuze, door hun sterke geur.

Jubileum/ feest

Fleurige en vrolijke bloemen zijn perfect voor wanneer er iets te vieren is. Door een mooie bos bloemen te geven laat je merken dat je blij bent voor hen dat ze deze mijlpaal behaald hebben. En dat je het speciaal vindt dat iemand dit bereikt heeft. Denk bijvoorbeeld aan iemand die geslaagd is met zijn opleiding, rijbewijs, promotie of al een aantal jaar in dienst is bij het bedrijf waar ze werken. Ook wanneer iemand een bijzondere prestatie heeft geleverd kun je bloemen geven!

Bestel de juiste bloemen bij Ron’s Bloemen en Kadosjop!

Wat de gelegenheid ook is, bloemen zullen iemand een warm gevoel geven. Ron’s Bloemen-en Kadosjop is de ideale sjop voor uw snijbloemen, kamerplanten en boeketten. Wij hebben altijd iets voor iedere gelegenheid.  Kom gerust langs of bestel uw bloemen online.

Rouwwerk