Verse bloemen in huis brengen een vleugje kleur, geur en levendigheid in elke ruimte. Maar om die prachtige boeketten zo lang mogelijk mooi te houden, is er één belangrijk stapje dat vaak over het hoofd wordt gezien: het schuin afsnijden van de stelen. Maar waarom is dit eigenlijk zo belangrijk? Laten we eens dieper ingaan op het belang van deze simpele maar effectieve handeling. 

Belangrijkste reden om bloemen schuin af te snijden

De belangrijkste reden om bloemen schuin af te snijden, is om hun vermogen om water op te nemen te verbeteren. Als bloemen recht worden afgesneden, kunnen ze plat op de bodem van de vaas komen te staan, wat de wateropname belemmert. Door de stelen schuin af te snijden, vergroot je het oppervlak waarmee de bloem water kan opnemen. Dit helpt de bloem om gehydrateerd te blijven, wat essentieel is voor hun levensduur. 

Wat kunt u gebruiken als bloemenschaar?

Bij het verzorgen van bloemen is het belangrijk om de stelen op de juiste manier af te snijden om hun levensduur te verlengen. Een goede bloemenschaar kan hierbij een groot verschil maken. Een scherp mes is vaak de favoriet, omdat het een schone, scherpe snede maakt zonder de stelen te pletten. Dit type mes, zoals een keukenmes of een speciaal bloemenmes, zorgt ervoor dat de bloemen optimaal water kunnen opnemen. 

Een andere goede optie is de bloemenschaar dat scherpe en gebogen bladen heeft. Dit maakt het afsnijden van stelen eenvoudig, zonder dat de stelen beschadigd raken. Dit gereedschap is bijzonder geschikt voor zowel dunne als dikkere stelen en biedt meer controle dan een mes. 

Droogbloemen
Droogbloemen

Hoe het beste de bloemen schuin afsnijden?

Om bloemen correct schuin af te snijden, volgt u deze stappen: 

  • Gebruik een scherp mes of een speciale bloemenschaar. Een bot mes kan de stelen pletten, wat de wateropname belemmert.
  • Snijd de stelen onder een hoek van zo’n 45 graden. Dit vergroot het oppervlak voor wateropname en voorkomt dat de stelen plat op de bodem van de vaas komen te staan. 
  • Snijd de stelen ongeveer 2 centimeter af. Voor bloemen met dikkere stelen zoals rozen, kan het nuttig zijn om iets meer af te snijden. 
  • Wilt u langer van het boeket kunnen genieten dan is het verversen van water belangrijk. Na het verversen van het water snijdt u wederom weer een stukje af van de steel.   

Nog meer tips om bloemen langer mooi te houden

Om bloemen langer mooi te houden, is het schuin afsnijden van de stelen een goede eerste stap, maar er zijn nog meer dingen die u kunt doen om de levensduur van de bloemen te verlengen. Hier zijn een paar tips: 

  • Gebruik schoon water en ververs dit regelmatig 
  • Laat losse bladeren niet onder water staan, hierdoor raakt het water sneller vervuild
  • Zet de bloemen niet te dicht bij fruit neer 
  • Plaats de bloemen niet in direct zonlicht