Langzaamaan worden de tuincentrums weer omgetoverd tot een waar kerstparadijs. Waar de één het nog veel te vroeg vindt, is de ander dol op kerst en kan het kerstseizoen maar niet vroeg genoeg beginnen. Het verfraaien van ons interieur met hulst, dennentakken en sierlijke kerststukjes is altijd al een traditie geweest waar we ons aankomende maanden weer warm voor kunnen maken. Wij vertellen je meer over alle kerstbloemen en wat je kunt doen om je interieur op en top kerst te maken!

Kerststukje
Kerststukje

Waarom zijn rood, wit en groen typische kerskleuren?

U heeft het misschien wel eens vaker gehoord, maar bloemen hebben allemaal ieder een eigen betekenis en symboliek. Tijdens kerst spelen de kleuren rood, wit en groen ook symbool. Daarnaast staan de kleuren goed bij elkaar wat natuurlijk ook een gezellig en warm aanzicht geeft!

Groen: zo staat groen voor ‘hoop en nieuw leven’.

Wit: wit wordt geassocieerd met ‘het geloof’ én natuurlijk ‘een witte kerst’.

Rood: is de kleur van de ‘liefde’, de kleur van ‘moed’, maar ook de kleur voor ‘offer’. Tevens heeft Coca Cola deze kerstkleur er ook goed ingebracht met de kerstman in hun advertenties in 1931.

Kerststukje
Kerststukje

Wat zijn typische kerstbloemen en kerstplanten?

Ieder seizoen kent zijn eigen bloemen. Zo ook de kerstperiode. Om inspiratie op te doen en alvast in de kerststemming te komen benoemen een aantal kerstbloemen hieronder.

Kerstster – uiteraard kunnen we deze populaire kerstplant niet vergeten. Misschien wel een van de meest populaire kerstplanten die oorspronkelijk uit Mexico komt. Deze korte dag plant bloeit alleen bij dagen die korter zijn dan 12 uur.

Hulst (Ilex) – Een veelgebruikte kerstplant die in huizen wordt toegepast als kerstdecoratie. Herkenbaar aan de leerachtige bladeren die voorzien zijn van stekels. De rode besjes aan de takken zijn giftig.

Kerstroos – De kerstroos is veel te zien in het wild in bosrijke berggebieden. Denk aan de Oostenrijkse Alpen. Tijdens de winter bloeit deze en krijgt de plant prachtige witte bloemen.

Amaryllis – de ‘Queen’ van de kerstbloemen. De Amaryllis groeit in Zuid-Amerika en is er in verschillende kleuren van rood, wit en roze tot oranje aan toe. Deze bloeiende plant voegt levendige kleuren en een zoete, delicate geur toe aan elke ruimte.

Rode en witte rozen – ze komen in ieder seizoen terug. Zo ook tijdens de kerstperiode: rozen. Uiteraard in wit en rood als echte kerst kleuren. Creëer een chique sfeer door rode rozen met dennenappels en linten te combineren.

Eucalyptus – uiteraard lekker groen, de eucalyptus geeft niet alleen een fantastische geur, maar past ook nog eens mooi in kerststukjes en kransen. Combineer het bijvoorbeeld met amaryllissen. De takken drogen in en zijn dan nog steeds mooi om te gebruiken.

Mistletoe – ofwel de maretak – De plant waaronder je hoort te kussen. Mistletoe is een symbool van vrede en liefde. Oorspronkelijk komt de traditie ‘kissing underneath the mistletoe’ uit Scandinavië uit de tijd van de Druiden. Wanneer vijanden elkaar onder een maretak in het bos ontmoetten, moesten ze 1 dag een wapenstilstand houden.

Kerststukjes ter decoratie

Om je huis helemaal kerst ready te maken kun je kerststukjes neerzetten. Dit geeft sfeer en warmte tijdens de donkere dagen. Ook kun je jouw herfststukje ‘ombouwen’ tot kerststuk. Ga je zelf kerststukjes maken? Dan kun je vast wel wat tips & trics gebruiken! Lees in dit blogbericht hoe je dat kunt doen: Zelf kerststukjes maken: wij geven je tips!

Kom langs bij Ron’s Bloemen- en Kadosjop!

Ron’s Bloemensjop heeft ieder jaar mooie bloemen en kerststukjes om jouw interieur om te toveren tot een echt kersthuis.  Breng gerust een bezoekje aan onze winkel waar wij met veel liefde verschillende kerstcreaties hebben.

Zelf kerststukjes maken
Zelf kerststukjes maken
Zelf kerststukjes maken
Zelf kerststukjes maken
Kerststukje