Als je mensen vraagt of ze liever zomer of winter hebben, zullen veel mensen voor het eerste kiezen. Maar ook de meeste planten hebben het in de winter een stuk zwaarder dan in de zomer. Er is veel minder daglicht en de temperatuurverschillen zijn ook vaak een uitdaging. In deze blog laten we zien hoe je de planten op de juiste manier moet verzorgen, zodat ze de winter doorkomen!

Zorg voor een goede luchtvochtigheid

De grootste vijand van planten in de winter is de verwarming. Als het buiten koud is vinden we het natuurlijk lekker om het binnen warm en behaaglijk te maken, maar het probleem is dat de lucht in huis een stuk droger wordt. Omdat de meeste binnenplanten oorspronkelijk in de tropen groeien, zijn ze een hoge luchtvochtigheid gewend. Zie je dat de bladeren van de planten gele of bruine randen of plekken krijgen, of gaan de bladeren rimpelen? Dan weet je dat de luchtvochtigheid in huis te laag is voor je planten. Zorg voor meer vocht in de lucht door bijvoorbeeld schaaltjes water op de verwarming te zetten zodat dit verdampt.

Geef ze minder water

Wat veel mensen niet weten, is dat planten in de winter minder water nodig hebben dan in de zomer. In de winter is het daglicht natuurlijk veel minder en zwakker, waardoor de plant minder licht krijgt dan in de zomer. Licht en water gebruikt de plant om door middel van fotosynthese te groeien, maar door minder licht verminderd de groei en heeft de plant ook automatisch minder water nodig. Zorg dus dat je pas water geeft als de grond echt droog is, anders zul je je plant langzaam verdrinken.

Zet ze zoveel mogelijk in het licht

Omdat de lichtval in huis in de winter anders is dan in de zomer, kan het zijn dat je planten op hun vaste plekje in de winter volledig in de schaduw staan. Planten hebben toch licht nodig om in leven te blijven, dus zorg zo nodig voor een nieuw plekje in huis waar ze iets meer daglicht zien. Zet ze ook niet in de volle zon, maar het liefst in indirect daglicht.

Kom langs bij Ron’s Bloemensjop!

Met de bovenstaande tips moet het lukken om je planten op een goede manier de winter door te helpen. Wil je toch graag meer weten over de verzorging van je planten of ben je op zoek naar nieuwe planten? Kom dan langs bij Ron’s Bloemensjop! We helpen je graag!