Nu het buiten steeds warmer wordt, gaat iedereen weer in zijn tuin of op zijn balkon zitten. Dan is het natuurlijk wel leuk als dat er een beetje gezellig uit ziet! Wij geven je tips om je plantenbakken of bloempotten op de juiste manier te vullen, zodat je hier zo lang mogelijk van kunt genieten.

De juiste potgrond

Een goede start is natuurlijk het halve werk. Zorg daarom dat je planten of bloemen in goede potgrond komen te staan. Voor de meeste bloemen en planten kun je gewoon universele potgrond nemen, maar soms is een specifieke samenstelling beter. Vraag gerust om advies als je bloemen of planten bij ons koopt!

Hoeveel heb je nodig?

Hoeveel potgrond je nodig hebt, is natuurlijk afhankelijk van de grootte van je pot of bak. Hoe groot je pot of bak moet zijn is weer afhankelijk van wat en hoeveel je wilt planten. Wil je bloembollen planten? Zorg er dan voor dat je pot of bak diep genoeg is, zodat de wortels alle ruimte hebben om te groeien. Hieronder een handig overzicht, zodat je nooit met teveel of te weinig potgrond zit:

Ronde potten

ø 30 cm x h 25 cm | 13 liter

ø 35 cm x h 45 cm | 25 liter

ø 50 cm x h 45 cm | 55 liter

ø 50 cm x h 90 cm | 110 liter

Vierkante potten

l 30 x b 30 x h 30 cm | 34 liter

l 40 x b 40 x h 40 cm | 80 liter

l 50 x b 50 x h 50 cm | 156 liter

l 60 x b 60 x h 60 cm | 270 liter

Rechthoekige potten

l 40 x b 17 x h 14 cm | 13 liter

l 60 x b 17 x h 14 cm | 19 liter

l 80 x b 17 x h 14 cm | 25 liter

Hoe vul je de pot of bak op de juiste manier?

Zorg er altijd voor dat je pot of bak goede afvoergaten heeft, zodat overtollig (regen)water makkelijk weg kan stromen. Zo voorkom je dat je planten of bloemen verdrinken. Om er voor te zorgen dat het water nog beter weg kan lopen en je afvoergaten niet verstopt raken, is het verstandig om op de bodem een laag hydro korrels toe te voegen. Daar bovenop kun je dan de potgrond aanbrengen. Dompel je planten voordat je ze in de grond zet eerst onder in water. Zo zijn ze goed gehydrateerd en krijgen ze een goede start.

Mooie gekleurde bloemen zijn natuurlijk leuk om je tuin of balkon wat op te fleuren. Toch kunnen verschillende kleuren in een bloembak al snel te druk worden. Kies daarom één basiskleur waarmee je wilt werken. Ook is het leuk om bloemen en planten af te wisselen. Hou er rekening mee dat nieuwe bloemen en planten genoeg ruimte nodig hebben om te groeien. Zet ze dus niet te dicht op elkaar in één pot of bak. Twijfel je over de juiste afstand? Vraag gerust bij ons om advies!

Ron’s Bloemensjop staat voor je klaar

Ben je geïnspireerd geraakt en heb je zin gekregen om jouw bloempotten en bakken weer te vullen? Kom bij ons langs en doe inspiratie op door alle mooie bloemen en planten die we in ons assortiment hebben! We vertellen je graag hoe jij je tuin of balkon weer helemaal klaar kunt maken voor het zomerseizoen. Tot ziens bij Ron’s Bloemensjop!