Vandaag de dag is de pannekoekplant niet meer weg te denken in huis. Een makkelijke plant die goed te verzorgen is, ook voor mensen die geen groene vingers hebben. Niet alleen is hij makkelijk te verzorgen, ook is hij ideaal om te stekken!  Maar hoe doe je dit eigenlijk? Ron’s Bloemensjop geeft je graag wat tips over het stekken van jouw favoriete planten. 

Wat is stekken?

Stekken is het laten groeien van een nieuwe plant, uit een bestaande volwassen plant. Het is een makkelijke vorm van vermeerdering van jouw planten verzameling! Je kunt veel planten stekken. Meer dan ze zou denken! Zoals hierboven al eens is benoemd, is de pannekoekplant een van de makkelijkste planten om te stekken. Maar in dit rijtje hoort bijvoorbeeld ook de vetplant, Monstera (Gaten plant) & bananenplant!

Aan de slag!

Als je jouw favoriete planten wil stekken, moet je er voor zorgen dat deze sterk en gezond zijn. Gebruik je een van de zwakkere plantjes, dan ontstaat er een kans dat jouw stek het niet goed wil gaan doen. Daarnaast moet je altijd de volwassen delen van jouw plant stekken. De jongere delen zijn nog niet zo sterk en dus niet geschikt. Goed om te benoemen is dat je verschillende manieren hebt om jouw plant te stekken. Verschillende planten; verschillende technieken! Lees snel verder en ontdek hoe je jouw favoriete plant stekt.

Stekken maar!

De pannekoekplant
Ben je in bezit van een pannekoekplant? Je zal zien dat naast de grote plant, kleinere baby pannekoekplanten ontstaan. Kies voor de grotere en laat deze 14 dagen ‘wortelschieten’ in een glas water. Tot slot kun je ze verpotten. 

Monstera (Gatenplant)
De Monstera kun je stekken door de luchtwortels af te snijden. Hoe herken je deze wortels? Ze groeien vaak uit de onderkant van de tak, en zijn bruingeel van kleur. Goed om te benoemen is dat je altijd een schoon mesje moet gebruiken om verspreiding van bacteriën te voorkomen! Stek de luchtwortel op water of direct in (vochtige) potgrond.

Vetplant
Grote kans dat jij deze plant al in je huis hebt staan! Wil je meer kleine vetplantjes? Haal een blad van de plant en leg deze op een stuk papier of op grond. Waar je een vetplant vrijwel geen water hoeft te geven, heeft deze stek wel een boost nodig! Geef het stekje om de 3 dagen een klein beetje water zodat de wortels kunnen gaan groeien. Het stekje voelt zich prima thuis in een kleine pot. Groeit hij groter? Dan is hij toe aan verpotting.

Bananenplant
Net als bij de pannekoekplant, groeien naast de bananenplant ook uitlopers. Check of de uitloper al wortels heeft, door de aarde een beetje weg te halen. Heeft hij voldoende wortels? Plaats het stekje in een pot met voldoende grond en zet hem op een lichte plek.

Ga je liever voor een prachtige nieuwe plant? Ron’s Bloemensjop staat voor je klaar. Kom snel langs!