Het is hartje winter, de temperaturen zijn laag en af en toe krijgen we te maken met wat vorst. Gelukkig hebben we vandaag de dag niet meer met zulke strénge winters te maken dan voorheen. Toch wil je dat je aankomende lente/zomer weer kunt genieten van een prachtige tuin. Daarom is het belangrijk om sommige planten te beschermen tegen vorst. Maar welke planten hebben nu extra bescherming nodig? En hoe kun je planten het beste beschermen? Wij vertellen het in dit blogbericht!

Welke planten hebben bescherming nodig tegen vorst?

Iedere plant heeft zijn eigen wensen. Om het wat makkelijker te maken zijn er 3 soorten categorieën waarin we planten kunnen opdelen.

Vorstgevoelige planten

Vorstgevoelige planten kunnen niet goed tegen de kou. Wanneer de grond vochtig is en de lage temperaturen om de hoek komen, kunnen deze planten snel dood vriezen. Daarom is het goed om deze planten in potten te verplaatsen en ze op de veranda of in een kas te plaatsen. Vorstgevoelige planten sterven namelijk met kou doordat hun wortels nat blijven. Wel is het belangrijk om deze planten tijdens echt strenge vorst in de schuur, garage of in een onverwarmde kamer te zetten.

Vorstgevoelige planten: Salie, Fuchsia, Struikkamperfoelie, Ijzerhard, Lampenpoetsersgras, Potugese laurierkers, Perzik, Abelia, Struikveronica enBlauwe treurceder.

Planten beschermen tegen vorst
Planten beschermen tegen vorst

Winterharde planten

Winterharde planten kunnen zichzelf goed beschermen tegen het winterse weer. Deze planten gaan boven de grond ‘dood’ door bijvoorbeeld hun bladeren te laten vallen. Toch kunnen zelfs winterharde planten bij een langdurige vorstperiode in een pot nog steeds dood vriezen of schade oplopen. Dit kan voorkomen wanneer de wortels niet diep genoeg in de grond zitten. Meestal bevriest alleen de bovenlaag van de grond, waardoor diepere wortels gevrijwaard worden van vorst.

Winterharde planten: Buxus, Taxus, De viburnum – sneeuwbal, Hortensia, Magnolia, Rodondendron, Veldesdoorn, Japanse, Esdoorn, Gipskruid en Chinees zilvergras.

Groenblijvende planten

Zoals de naam al zegt blijven groenblijvende planten gedurende het hele jaar groen. Wanneer het niet alleen ‘s nachts maar ook overdag vriest is het belangrijk om deze planten te beschermen. Hierbij is het risico namelijk dat er ’s winters via de bladeren vocht verdampt. De planten kunnen vocht tijdens een periode van vorst niet uit de grond halen. De combinatie van vorst en zon is daarom in het bijzonder dodelijk. In dit geval kun je vliesdoek, een oude lap kleding/stof of handdoek over de bladeren te leggen om de plant tegen het zonlicht te beschermen.

Groenblijvende planten: Helleborus, Varen, Maagdenpalm, Pachysandra, Euphorbia, Bamboe en Fargesia, Tuinkruiden, Heide

Planten beschermen tegen vorst
Planten beschermen tegen vorst

Waarmee dien je rekening te houden bij vorst?

Planten in potten

Wanneer je planten in potten hebt zitten is het belangrijk om deze goed te beschermen. Ze zijn namelijk veel kwetsbaarder dan planten in de volle grond. Hierbij is het een goede oplossing om de pot met noppenfolie te bekleden. Hierdoor zijn de wortels van de plant beter beschermd. Zorg er ook voor dat er geen water in de pot achterblijft, hierdoor kunnen de wortels kapotvriezen.

Pak geen natte planten in

Wanneer je de bladeren van een plant wilt beschermen met bijvoorbeeld een vliesdoek, jute of oude dekens is het goed om er rekening mee te houden dat de plant droog is, anders kan er broei ontstaan. Op het moment dat de temperaturen boven nul zijn, kun je de planten tijdelijk uitpakken, zodat ze kunnen ademen en overtollig vocht kan verdampen.

Breng een isolatie laag aan

Bij sommige planten kun je de grond voorzien van een extra beschermlaag. Denk hierbij aan blad, compost, stro, hooi, boomschors, dennentakken of bijvoorbeeld houtsnippers. Zo dringt de vorst niet tot bij de wortels.

Plant geen nieuwe planten in de winter

In principe kun je planten het gehele jaar door planten. Alleen tijdens een vorsperiode is dit niet aan te raden, zeker niet wanneer de grond hard is. Daarnaast zijn de temperaturen laag en er is nauwelijks zonlicht, waardoor de planten zich ook niet verder zullen ontwikkelen. De beste maand om nieuwe planten te plaatsen is in het najaar. De temperatuur van de grond is wat hoger en daardoor zijn de wortels actief en hebben ze een paar maanden de tijd om wortel te gaan zetten.

Planten beschermen tegen vorst

 Je tuin weer klaar maken voor de lente?

Bij Ron’s Bloemensjop, vindt u buiten op de veranda rondom de winkel een groot assortiment aan tuinplanten. In de aangrenzende loods hebben we nog véél meer! Voor advies en tips over de verzorging van je tuin kun je natuurlijk ook bij ons terecht! Neem gerust een kijkje in onze webshop en bestel online!