Bloemen uitzoeken voor een uitvaart is allesbehalve een vrolijke gebeurtenis. Toch brengen bloemen een stukje serene rust tijdens de uitvaart over. Het is een mooie manier om symbolisch afscheid te nemen van een dierbare. Bovendien brengen bloemen troost en een blijk van medeleven aan de familie en naasten van de overledene.  In dit blogbericht delen we vijf tips voor het uitkiezen van een passen rouwbloemstuk.

 1. Welke bloemen neem ik mee?

Wanneer u een uitvaart bezoekt worden bloemen verwerkt in het rouwboeket en gebruikt als aankleding bij de uitvaart. Door rouwbloemen mee te nemen maakt u het afscheid persoonlijk. Weet u niet welke bloemen u mee kunt nemen? Lees dan eerst de rouwkaart om te zien welke bloemen voor de uitvaart gewaardeerd worden. Wanneer bloemen zijn toegestaan, kan het zijn dat de overledene een wens heeft uitgesproken met betrekking tot bepaalde bloemen of een bepaalde kleur. Als er geen specifieke kleur staat aangegeven zijn witte bloemen een veilige keuze. Witte rozen of lelies zijn bloemen die vaak tijdens een uitvaart gebruikt worden. Uiteraard is het mooi om een bloem uit te kiezen die u een herinnering geeft aan de overledene.

Veel gekozen bloemen:

 • Rode rozen
 • Witte rozen
 • Lelies
 • Gerbera’s
 • Zonnebloemen
 • Orchideeën
 • Plukbloemen
rouwwerk
rouwwerk
 1. Zijn de bloemen bedoelt voor de overledene of de nabestaande?

Soms ontstaat er twijfel over voor wie het boeket bedoeld is. Het zogeheten sympathieboeket is bestemd voor directe nabestaande van een overledene. Op deze manier kunt u laten merken dat u meeleeft met de nabestaande. Het is een vorm van condoleance, een wit boeket met tekst ‘met oprechte deelneming’.

Daarnaast zijn de rouwstukken en het rouwboeket gericht aan de overledene. Deze wordt tijdens de uitvaart bij de kist/urn gelegd. Hierbij gaat het om de volgende rouwstukken:

Biedermeier: dit rouwstuk is opgemaakt uit een half bolletje. Hierin worden bloemen verwerkt.

Druppelvorm: dit rouwstuk is in de vorm van een druppel. Net als een biedermeier rond, maar dan in de vorm van een punt.

Hartvorm: een prachtig stuk die vooral met rozen wordt opgemaakt.

Bijzondere vorm: steekschuim kan in verschillende vormen worden gesneden. Denk hierbij aan een vlinder, beer, kruis of bijvoorbeeld een ster. Vraag bij uw bloemist of zij iets speciaals kunnen maken. Denk aan details welke betrekking hebben op bijvoorbeeld werk, hobby, sport en karakter. Dit kan rouw werk een persoonlijk tintje geven.

Een open kiststuk is ook een optie. Dit rouwbloemwerk bedekt de halve/hele kist met bloemen die in steekschuin verwerkt worden. Vaak wordt dit door de partner en/of kinderen van een overledene gedaan.

Soms worden losse bloemen tijdens een uitvaart ook gebruikt, waardoor er een prachtige bloemenzee ontstaat. De losse bloemen worden 1 voor 1 in een vaas gezet of los op de kist gelegd als afscheid. De witte roos is een keuze die hierbij veel wordt gemaakt en staat voor liefde en stilte.

rouwwerk
rouwwerk
 1. Een kaart of lint?

Bij een rouwstuk is het gebruikelijk om twee linten aan het rouwstuk te hangen. Op één van de linten staat een boodschap aan de overledene en op het andere lint de namen van de familie die het stuk hebben neergelegd. Bij het geven van een rouwboeket is het gebruikelijk om een kaart met tekst erbij te doen, waar een persoonlijke boodschap en uw naam in staat.

 1. Verschil bij een crematie of begrafenis?

Ieder afscheid is anders. Er zit verschil tussen een crematie en begrafenis. Hou hier rekening mee met de boodschap op de kaart/het lint van uw rouwstuk/rouwboeket. Bij een crematie kunt u bijvoorbeeld de tekst ‘rust zacht’ niet gebruiken. Het is beter om ‘een laatste groet’ te gebruiken.

 1. Hoe komen de bloemen op tijd aan?

Natuurlijk is het belangrijk dat de bloemen op tijd arriveren voordat de uitvaart begint. Breng daarom de rouwkaart mee zodat de bloemist duidelijk kan aflezen welke tijden alles gereed moet zijn. Hierin staat de tijd van de uitvaart, moment van condoleance en natuurlijk bij welk uitvaartcentrum het geleverd moet worden. Bij Ron’s Bloemensjop bieden wij u een complete service wanneer het om rouwwerken gaat. Wij gaan graag met u in gesprek, en kunnen door onze ervaring u hierin adviseren.

Rouwwerk bij Ron’s Bloemensjop

Wij wensen u heel veel sterkte en hopen dat dit blogbericht duidelijkheid heeft verschaft in het maken van keuze voor bloemen tijdens een uitvaart. Voor professioneel rouwwerk kunt u altijd bij Ron’s Bloemensjop terecht. Wij gaan geheel af op uw wensen, en nemen zo nodig na ons gesprek het gehele proces voor u uit handen. Lees hier meer over de mogelijkheden voor een persoonlijk rouwwerk.

Rouwwerk