Droogbloemen zijn here to stay (letterlijk en figuurlijk). Heb je een prachtige boeket bloemen en wil je hier graag wat langer van genieten? Dan is het drogen van je boeket een perfecte optie. Misschien zijn het wel bloemen van je bruiloft of een andere speciale viering. Wij vertellen je drie manieren waarop je bloemen kunt drogen.

Voordat je er moeite in gaat stoppen om bloemen te drogen is het handig om te weten welke bloemen je wel en welke bloemen je niet goed kunt gebruiken. Dit zit hem vooral in de stelen van de bloemen. Kies voor bloemen met houtachtige stelen, zoals de roos, zonnebloem of bloemen met dunne stelen als gipskruid.

Droogbloemen
Droogbloemen

1. Droog bloemen aan de lucht

Eén van de manieren om bloemen te drogen is door ze ondersteboven op te hangen. Maak kleine bosjes van de bloemen of hang ze afzonderlijk op aan een knijper of touwtje. Om te voorkomen dat de bloemen gaan schimmelen kun je ze het beste in een donkere warme ruimte ophangen. Denk hierbij aan de zolder of een kast. Binnen een paar dagen zijn de bloemen gedroogd. Je kunt dit testen door aan de steel te knijpen. Is deze niet meer buigzaam dan zijn de bloemen helemaal droog!

Welke bloemen kun je het beste aan de lucht laten drogen?

 • Rozen
 • Lavendel
 • gipskruid
 • Amarant
 • Hortensia
 • Kruiden (munt, lavendel, basilicum)

Tip: Hoe sneller de bloemen drogen, hoe beter ze hun oorspronkelijke vorm en kleur behouden.

Droogbloemen
Droogbloemen

2. Droog bloemen in de oven

Kun je niet zo lang wachten? Dan is het drogen van bloemen in de oven ook een optie. Droogbloemen uit de oven kun je bijvoorbeeld goed gebruiken voor zelfgemaakte potpourri. Stel de temperatuur van je heteluchtoven in op 95°C graden. Snijd de stelen af zodat alleen de bloem en de bloemkelk overblijven. Leg deze op een bakplaat of plaats ze tussen een rooster en bak ze gedurende 2 uur. Kleinere bloemen hebben veel minder tijd nodig, dan grotere bloemen. Hou daarom de bloemen goed in de gaten en kijk na ongeveer 45 minuten tot 1 uur hoe ze ervoor staan. Als de bloemen nog niet helemaal 100% droog zijn, kun je de bloemen altijd het laatste beetje nog aan de lucht laten drogen.

Welke bloemen kun je het beste in de oven drogen?

 • Rozen
 • Chrysanten
 • Zinnia’s
 • Limonium
 • Zonnebloemen

Tip: Blauwe, oranje en roze bloemen behouden hun kleur het beste als ze gedroogd zijn.

3. Droog bloemen tussen een boek

Er is nog een manier om bloemen te drogen, namelijk tussen een boek. Hierdoor krijg je wel samengeperste bloemen. Leg de bloemen tussen vellen krantenpapier of vloeipapier om ze tegen kreukels te beschermen en leg het papier vervolgens tussen of onder een zwaar boek. Op deze manier hebben bloemen zo’n 3 weken nodig om volledig te drogen. Let er wel op dat je het papier regelmatig ververst om rotten te voorkomen.

Geperste bloemen kun je gebruiken om bijvoorbeeld fotolijstjes, telefoonhoesjes, sieraden, en andere artikelen mee te versieren.

In principe kun je alle bloemen tussen een boek persen, alleen grotere bloemen met een bolvorm (bijv. rozen, pioenrozen) zijn minder geschikt.

Tip: Spuit wat haarlak op de gedroogde bloemen om hun levensduur te verlengen. Haarlak zorgt ervoor dat de bloemen minder snel uit elkaar vallen.

Droogbloemen: Ideeën

Bloemen drogen kan dus op verschillende manieren, afhankelijk van waarvoor je de bloemen wilt gebruiken. Als je ze eenmaal gedroogd hebt, kun je de bloemen op veel verschillende manieren in je interieur verwerken. Denk aan een vaas met droogbloemen, een bloemenkrans, bloemenframes en nog veel meer. Droogbloemen blijven ongeveer 6 – 12 maanden goed. Wanneer je droogbloemen bij de lokale bloemist koopt kun je hier wel één tot drie jaar mee doen.

Droogbloemen