Het is een betoverende combinatie: planten in een glas. Veel plantenliefhebbers hebben er al een (of meerdere) thuis: een planten terrarium, ook wel een flessentuin genoemd. Met een afgesloten terrarium creëer je een ecosysteem in een fles. Wil je jouw huis ook wat groener maken? We leggen je stap voor stap uit hoe je gemakkelijk jouw eigen planten terrarium in elkaar zet.

In de jaren ’60 en ’70 was het al een trend, maar ook nu past een planten terrarium prachtig in een interieur. Wij noemen het een planten terrarium, maar je kunt het ook een flessentuin of biosfeer noemen. Naast het feit dat het leuk staat, vraagt het ook nog eens weinig verzorging. De voorwaarde is wel dat je de planten dan een goede start geeft.

Droogbloemen
Droogbloemen

Dit heb je nodig voor jouw eigen mini-ecosysteem

Een planten terrarium in een gesloten fles onderhoudt zichzelf en is een soort mini-ecosysteem.  Het vocht in de flessentuin verdampt en drupt als condens in de grond. Als het blad van een miniplant verdort en afvalt, verteert het op de grond. Zo wordt het weer voeding voor de planten zelf. Je hoeft er zelf dus helemaal niet zo veel aan te doen als je er eenmaal eentje hebt. Dit heb je nodig voor jouw eigen planten terrarium:

 • Een schone fles of bokaal die goed afgesloten kan worden door een stop van kurk, glas of metaal.
 • Kleine steentjes, grind of sierstenen vormen de basis van je planten terrarium. Ze houden overtollig vocht vast en voorkomen dat de potgrond té nat wordt.
 • Potgrond voor kamerplanten, zodat de planten hun wortels erin kunnen vastzetten.
 • Miniplantjes en mos die van een vochtige omgeving houden en goed tegen temperatuur tussen 16 en 25° C kunnen.
 • Eventueel: Actieve koolstof of hydrokorrels. Wil je de planten in je terrarium een extra goede start geven? Voeg dan ook een kleine hoeveelheid actieve koolstof of hydrokorrels toe. Dit houdt de grond in je terrarium schoon en ook je planten gezond.
Droogbloemen
Droogbloemen

Zo creëer je je eigen planten terrarium

 1. Maak de fles of pot eerst goed schoon met een sopje en maak het vervolgens goed droog.
 2. Plaats een laagje van je uitgekozen steentjes in de fles. Dit zorgt voor een goede afwatering. Je kunt zelf kiezen of je de steentjes in een rechte lijn wilt of juist heuvelachtig.
 3.  Eventueel: Bedek de laag met actieve kool of hydrokorrels. Zo zorg je ervoor dat schimmels geen kans krijgen.
 4. Breng een laag potgrond aan. Dit mag wat meer zijn dan de laag grind, ongeveer 4 tot 5 cm. Het belangrijkste is dat de plantjes met hun hele kluit in de aarde staan. Zo kunnen ze voldoende drinken.
 5.  Schep met een lepel een paar ondiepe kuiltjes in de potgrond. Pak nu de plantjes erbij en schudt alle overtollige aarde rond de wortels af. Plaats ze daarna in de kuiltjes en duw de aarde eromheen lichtjes aan, zodat elke plant stevig staat.
 6. Dek de rest van de grond af met decoratie die jij mooi vindt, bijvoorbeeld mos, schelpjes, meer steentjes of een leuk beeldje.
 7. Geef elk plantje een paar druppels water en laat de fles de eerste week openstaan voor je de dop/deksel erop doet.
 8. Na een week mag de kurk of de deksel erop. Alleen als het erg warm is en er veel condens ontstaat, mag hij er even af om te luchten. De rest doet het terrarium helemaal zelf!

Tips voor flessen met een slanke hals

Kom je met vingers niet ver genoeg in de fles om de plantjes te plaatsen en een kuiltje te maken in de aarde? Gebruik dan een plantentang, lange dessertlepel of maak aan twee bamboestokjes een kleine kurk vast. Hiermee kan je een kleine kuil maken.

Ontdek de planten terrariums bij Ron’s Bloemen- en Kadosjop

Kom gezellig langs en kies de leukste plantjes en bloemen uit voor in jouw planten terrarium. Wij staan uiteraard voor je klaar met tips!

Droogbloemen