Van een prachtige bos bloemen wil je natuurlijk zo lang mogelijk genieten. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw boeket niet binnen no-time gaat hangen? Van bruine bladeren en stinkend water word je niet vrolijk. Wij geven daarom 6 praktische tips voor het verzorgen van bloemen, zodat je jouw boeket goed kunt verzorgen en zo lang mogelijk mooi houdt.  

Droogbloemen
Droogbloemen

1. Kies altijd een schone en passende vaas

Hier begint het mee! Een schone vaas klinkt superlogisch, maar wordt toch vaak over het hoofd gezien. Een vaas die niet schoon is, bevat bacteriën die de bloemen razendsnel kunnen aantasten. Zorg ervoor dat de bloemstengels niet in verdrukking komen in de vaas en dat ze genoeg ruimte hebben. Je kunt het beste een glazen vaas gebruiken. Hierbij kun je duidelijk zien of het water helder is.

Extra tip: als je vazen omgekeerd in de kast zet dan blijven ze makkelijker schoon.

2. Gebruik kraanwater en bloemenvoeding

Bloemen zijn dol op vers water. Je kunt de vaas gewoon vullen met kraanwater. Het hoeft niet warm of ijskoud te zijn, direct water uit de kraan is prima voor jouw mooie boeket. De ideale temperatuur kan per bloemsoort verschillen, zo hebben exotische bloemen vaker warm water nodig en een tulp juist weer koel water. Twijfel je over de juiste temperatuur? Neem dan gerust contact met ons op!

Extra tip: Wordt het water na een aantal dagen troebel? Ververs het dan.

Bloemenvoeding

Als je bloemenvoeding toevoegt dan is het vaak niet nodig om tussentijds het water te verschonen. De voeding voorziet stengels van voedingstoffen en zorgt ervoor dat het water langer schoon blijft. Heb je geen bloemenvoeding? Voeg dan een druppeltje bleekwater toe om het water schoon te houden. Gebruik daarnaast een schepje suiker als voeding voor je bloemen. Klinkt misschien gek, maar het helpt echt.

Droogbloemen
Droogbloemen

3. Snijd bloemen op de juiste manier af

Gebruik een scherp mes om een stukje van de bloemstelen schuin af te snijden voordat je ze in de vaas zet. Dit hoeft niet veel te zijn, rond de 2 cm is genoeg. Het schuin afsnijden van de steel zorgt ervoor dat er de bloem makkelijk water kan opnemen.

4. Snijd bloemen op de juiste manier af

Haal het blad aan de onderkant van de stelen weg. Het water wordt dan niet onnodig vervuild.  Haal je de blaadjes niet weg? Dan ontstaan er sneller bacteriën.

5. De beste plek voor jouw boeket

Voor een langere levensduur van je bloemen is het belangrijk dat je de vaas op de goede plek neerzet. Zet je boeket nooit in de volle zon of naast fruit en vermijd hitte en tocht. Het is zonde als jouw mooie bos hierdoor slap gaat hangen. Kies voor een plek zonder al te grote temperatuurverschillen.

6. Laat de bloemen wennen aan de temperatuur in huis

Grote temperatuurwisselingen kunnen een schok zijn voor je boeket. Is het buiten erg koud? Dan is het handig om de bloemen eerst even in een kamer te zetten waar het minder warm is. Het boeket kan dan langzaam gaan wennen aan de temperatuur.

Ontdek de mooiste bloemboeketten bij Ron’s Bloemensjop

Ben jij na deze tips wel klaar om voor een mooie bos bloemen te zorgen? Kom dan gerust langs en laat je inspireren door prachtige bossen waar je vrolijk van wordt. Heb je meer vragen over het verzorgen van bloemen? Neem dan gerust contact op.

Droogbloemen