Begin je ook al lentekriebels te krijgen en wil je jouw balkon gezellig maken met mooie bloemen en planten? Dan helpen we je graag op weg met inspiratie en advies. Want ook op jouw balkon kun je lekker tuinieren!

Of je balkon nu in de brandende zon staat of juist in de schaduw; voor elke locatie zijn er geschikte balkonbloemen en -planten te vinden waardoor je een groene of kleurrijke oase creëert. Je kunt de balkonbloemen en -planten natuurlijk niet in de grond planten, maar in een mooie pot gaan ze evengoed lang mee. Met dit lijstje kun je goed voorbereid op zoek gaan naar de mooiste bloemen en planten voor op jouw balkon.

Droogbloemen
Droogbloemen

Balkon op het noorden

Een balkon op het noorden heeft vaak de hele dag schaduw. Voor bloemen en planten die niet graag in de zon willen staan is dit ideaal. Er is veel keuze in schaduwplanten die het prima op het balkon doen. Houd er bij het beplanten van de potten wel rekening mee dat overtollig water afgevoerd moet worden. Anders gaan de plantenwortels rotten als de grond te lang vochtig is.

Geschikte planten: Klimop, Hortensia, Begonia, Bergenia, Fuchsia, Hosta en Camelia.

Balkon op het oosten

Het balkon op het oosten pikt de eerste zonnestralen mee en heeft vooral in de ochtend veel zon. In de middag is er schaduw. Op dit balkon past vooral een mix van zonaanbidders en schaduwliefhebbers.

Geschikte planten: Afrikaantje, Palmlelie, Viool, Margriet, Geranium, Verbena en Vrouwenmantel.

Droogbloemen
Droogbloemen

Balkon op het zuiden

Met een balkon op het zuiden heb je de hele dag veel zon. Dit betekent dat je niet alleen voor planten moet kiezen die van warmte en zon houden, maar dat je ze ook genoeg water moet geven. Bij een hele warme dag moet dit twee keer per dag gebeuren.

Geschikte planten: Lobelia, Roos, Druif, Petunia en Geranium.

Balkon op het westen

Bij een balkon op het westen heb je vaak het meest te maken met wind. Je kunt daarom het beste kiezen voor grote en brede bloempotten die stevig blijven staan en wel tegen een stootje kunnen. Sterke, laagblijvende planten zijn het beste op dit balkon.

Geschikte planten: Violen, Lelies, Longkruid, Buxus en Klaverzuring.

Droogbloemen
Droogbloemen

Deze planten en bloemen doen het op elk balkon goed

Lavendel

De lavendel is een allemansvriend en past vrijwel op elk balkon, of je nu veel of weinig zon hebt.

Olijfboompje

Een olijfboom té groot voor een balkon? Dat valt mee. Een olijfboom groeit 1 cm per jaar. De boom kan zowel in de volle zon als in de schaduw staan. Daarnaast zijn de wat grotere typen olijfbomen ook goed bestand tegen wind. Hierdoor zijn ze zeer geschikt voor op jouw balkon!

Fruitplanten

Fruitplanten zijn ook zeer geschikt voor op een balkon. Je kunt er het hele jaar van genieten. Je kunt zelf kiezen welke fruitplant jouw favoriet is. Ga je voor de citroen- of sinaasappelboom of juist voor een aardbeien- of kruisbessenplant?

Groenteplanten

Ook groenteplanten doen het goed in een pot. Kies bijvoorbeeld voor een tomaten-, peper-, of paprikaplant.

Droogbloemen
Droogbloemen

Shop de mooiste bloemen en planten voor jouw balkon bij Ron’s Bloemensjop

Ben jij na deze tips wel klaar om jouw balkon om te toveren tot een vrolijke groene of kleurrijke oase? Kom dan gerust langs of laat je verder adviseren door onze medewerkers. Wij staan klaar om je te helpen! Heb je meer vragen over bloemen en planten voor op het balkon? Neem dan gerust contact op.

Droogbloemen