Een huis met zowel planten als huisdieren in huis kan een echte verrijking zijn. Ze zorgen voor een prettige sfeer en kunnen je huis een stuk gezelliger maken. Misschien is je vriendelijke viervoeter zelfs zo enthousiast over de planten dat hij gaat knabbelen of graven. Leuk, maar niet de bedoeling natuurlijk. Hoe kun je ervoor zorgen dat planten en huisdieren goed samen gaan in huis? Wij geven je een aantal tips!

Sommige huisdieren geven helemaal niets om de planten en bloemen om zich heen, terwijl anderen er juist een grote uitdaging in zien. Ze kunnen gaan graven in potten, gaan knabbelen aan bladeren of potten omgooien. Dit is niet alleen vervelend voor jou, maar kan ook grote problemen opleveren voor jouw beestje. Sommige planten zijn namelijk giftig wanneer ze gegeten worden.

Droogbloemen
Droogbloemen

Kies huisdiervriendelijke planten

Helaas weet jouw huisdier zelf niet welke plant veilig is om te eten en welke absoluut niet. Het is dus belangrijk om huisdiervriendelijke planten te kiezen. Zo voorkom je dat jouw hond of kat giftige planten eet. Raadpleeg altijd een lijst met giftige planten voordat je nieuwe planten in huis haalt.

Voorbeelden van niet giftige kamerplanten voor huisdieren:

Areca-palm, Calathea, Orchideeën, Bananenplant en Graslelie.

Voorbeelden van giftige kamerplanten voor huisdieren:

Lelies, Spathiphyllum (Lepelplant), Dieffenbachia, Philodendron en Dieffenbachia.

*deze lijst is niet compleet en geeft slechts een beeld van niet giftige en giftige (kamer-) planten voor mensen en/of huisdieren. Indien een plant, bloem of vrucht niet op deze lijst voorkomt wil dit niet zeggen de deze niet giftig kan zijn. Aan deze lijst kan om die reden geen rechten aan worden ontleend. Bij twijfel altijd deskundig advies inwinnen.

Plaats planten op een veilige hoogte

Huisdieren kunnen nieuwsgierig zijn en soms kauwen op plantenbladeren of aan potgrond knabbelen. In plaats van een plant op de grond te plaatsen, kun je deze daarom ophangen of op een hogere plank zetten. Zo kunnen de meeste huisdieren er niet bij.

Droogbloemen
Droogbloemen

Bescherm de planten

Heb je buiten een tuintje? Sommige huisdieren vinden het leuk om in aarde te graven en kunnen hierbij planten omverwerpen. Om dit te voorkomen, kun je de planten beschermen met een laagje grind of stenen op de aarde. Hierdoor kunnen huisdieren niet in de grond graven en blijven de planten overeind staan. Als je een specifieke ruimte wilt inrichten met planten, dan kun je overwegen om een afgeschermde ruimte te creëren door bijvoorbeeld een hekje te plaatsen. Zo kun je een prachtige groene hoek creëren zonder je zorgen te maken over je huisdier.

Tip: Schrik je kat of hond af met geurtjes waar ze niet van houden.
Denk bijvoorbeeld aan citrusgeur. Je kunt wat citrusolie met water mixen in een plantenspuit en het sprayen op de potgrond en over de bladeren van je plant.

Zorg voor voldoende water en voeding voor planten en huisdieren

Houd er rekening mee dat je huisdieren mogelijk geïnteresseerd zijn in het water dat je over de planten hebt gespoten. Zorg ervoor dat ze altijd vers water tot hun beschikking hebben om te voorkomen dat ze uit de plantenbakken gaan drinken. Bovendien is het belangrijk om je huisdieren op een veilige afstand te houden van de voedingsstoffen die je aan je planten geeft. Sommige meststoffen kunnen schadelijk zijn bij inname, dus bewaar ze op een plaats waar je huisdier niet bij kan.

Shop huisdier-proof bloemen en planten bij Ron’s Bloemensjop

Op het label van kamerplanten en bloemen staat niet altijd vermeld of ze giftig zijn of niet. Twijfel je? Vraag een van onze medewerkers dan om advies. Wij staan klaar om je te helpen! Heb je meer vragen over planten en bloemen? Neem dan gerust contact op.

Droogbloemen