Zelf een herfststukje maken? Het is er weer tijd voor! Wil je ook op een creatieve manier zelf aan de slag? Wij geven je een stappenplan om een prachtig herfststukje, krans of herfstboeket te maken. Nu de bomen mooi geel/goud, oranje en rood gekleurd zijn, brengen we deze warme kleuren graag mee naar binnen. Zeker op een regenachtige dag kunnen we voor het raam genieten van een kopje warme thee of koffie, met leuke herfstversieringen binnenshuis. Dus geef je creativiteit de vrije loop en ga aan de slag!

Stap 1 – Verzamel materiaal voor in je herfststukje.

De beste plek om materiaal te vinden voor in je herfststukje is natuurlijk het bos! Hier vind je bijvoorbeeld Kastanjes, mos, dennenappels, vruchten en noten. Allerlei dingen die veelvuldig in een herfststukje gebruikt worden. Daarnaast kun je ook gebruik maken van losse takken en stukken boomschors. Tegenwoordig kun je in de winkel ook een heleboel decoratieve items vinden om jouw herfststukje op te fleuren. Denk hierbij aan kunststof materialen als kleine paddenstoelen, mini pompoentjes of droogbloemen. Tevens kun je ook aan de slag gaan met hout.

Materialen die geschikt zijn in een herfststukje:

 • Geel/bruine bladeren
 • Grote tak (als centerpiece)
 • Stenen
 • Mos
 • Bessen
 • Dennenappels
 • Kastanjes
 • Kleine takjes
 • Boomschors
 • Bloem van de Hortensia
 • Buxus of Ilex takjes
Herfststukjes maken
Herfststukjes maken

Stap 2 – Laat alles goed drogen!

Zorg ervoor dat het herfstmateriaal dat je in het bos of buiten gevonden hebt goed droogt voor je het gaat gebruiken. Je kunt ze tussen vellen keukenpapier leggen en schud ze voor gebruik goed uit zodat er geen beestjes en insecten in je herfststukje komen.

Stap 3 – Begin met de basis.

Welke ondergrond wil je gebruiken? Tegenwoordig kun je op vele manieren een herfststukje maken. Je kunt ervoor kiezen om decoratietakken of houtstammen te gebruiken. Maar je kunt ook met oase (steekschuim) werken, door deze te bekleden met mos en verschillende decoratiematerialen hierin te steken. Zorg er wel voor dat wanneer je verse bloemen gebruikt je de oase eerst 5-10 minuten laat weken in het water. Ook kun je bedenken of je liever een schaal of een vaas gebruikt, of misschien wel een rieten of gevlochten mandje. Het maakt niet uit op welke manier je het doet, alles heeft zo weer een leuk en ander effect.

4 – het creatieve gedeelte begint!

Zijn alle materialen gereed voor gebruik? Start dan met het versieren van je herfststukje. Afhankelijk van de basis heb je verschillende materialen nodig. Door middel van een lijmpistool kom je al een heel eind wanneer je de materialen op een decoratietak wilt lijmen. Wil je iets aan een tak laten hangen? Gebruik dan blinddraad om iets te bevestigen. Ook kun je een herfstkrans maken waar je van alles tussen stopt, met in het midden een mooie kaars.

Bekijk hier hoe je een bloemen/herfst krans kunt maken. Of volg onze herfstworksjop!

Ga aan de slag door te werken met mos en andere materialen waarmee je de bodem kunt bedekken. Vervolgens kun je op een speelse wijze nootjes, kleine appeltjes en andere versieringen aan je herfststukje toevoegen. Ook kun je kalebassen gebruiken, voor een extra herfsteffect.

Herfststukjes maken
Herfststukjes maken

5 – Tevreden? Zoek een leuke plek!

Wanneer je helemaal tevreden bent over je krans kun je hem op een plek neerzetten waar je er van kunt genieten. Bijvoorbeeld op tafel of in het raamkozijn. Geniet van jouw eigen creatie

Tip! Je kunt ook een herfstkrans maken, deze kun je tegen de kerst weer omtoveren tot kerstkrans. Hoe leuk is dat!

Herfstworksjop volgen?

Bij Ron’s Bloemen en Kadosjop kun je nu ook een leuke herfstworksjop volgen! De worksjop is een doe-het-zelf pakket! Je ontvangt een pakket met alle materialen om een mooie herfstkrans te maken. Uiteraard met een fijn stappenplan! Bekijk de worksjop hier. Ook kun je bij ons terecht voor mooie glazen vazen, manden, schalen of herfstartikelen zoals gedroogde bloemen en kalebassen. Kom gerust langs!

Lees ook:

Herfststukje maken
Herfststukjes maken
Herfststukjes maken
Herfststukjes maken
Herfststukjes maken